Segítség

Rendezvények, kiállítások (Archívum)

2024-06-07

SEM-MI-SEM

Nagy örömünkre, a Kanizsai Dorottya Általános Iskola színjátszói, a Kanizsai-nap off programját nálunk mutatják be, június 14-én pénteken 18 órai kezdettel.
A Kanizsai Dráma Műhely SEM-MI-SEM c. darabját Tolnai Ágnes rendezte.
A csapat ezzel a darabbal meghívást kapott a XXXIII. WEÖRES SÁNDOR ORSZÁGOS GYERMEKSZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ ÉS FESZTIVÁL gálaműsorába: június 7-én Debrecenben az országos fesztiválon is előadják majd. 174 előadásból választotta ki a szakmai zsűri azt a kiemelkedőnek, példaértékűnek gondolt 25-26 darabot, melyek meghívást kaptak a reprezentatív záró eseményre, és ez a darab is köztük van! Itt a remek alkalom, hogy minden érdeklődő siklósi is láthassa a produkciót.
A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk! 

2024-05-24

ZitArt rajziskola kiállítás

2024. május 24-én délután öt órakor nyitjuk meg a ZitArt rajziskola növendékeinek tavaszi tárlatát, melyen 7 alkotó művei láthatók.

A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében június 14-ig.

Mindenkit szeretettel várunk!


2024-04-02

Hova vezet? Mit tehetünk ellene?

Korunk egyik mindenkit érintő gondja az internet, a virtuális tér, és a digitális lét generálta problémák köre. Pöltl Ákos család biztonsági szakértő előadásán sok kérdésre választ kaphatunk. Mi a figyelemgazdálkodás? Mi a fizetőeszköze? Minden digitális benszülött függő? Mi a képernyőfüggőség jele? Az 5 legjobb digitális app! Létezik - e digitális egészség? Függő a gyermekem? Mit tehetek, mint szülő?
"Az előadás során a személyes, szubjektív igazságok helyett tudományos tények, átfogó kutatások és alapvető gazdasági- és profittermelő modellek működésén keresztül mutatjuk be a közösségi média platformok mögötti világot. Ez az előadás azoknak szól, akik valójában szeretnék megérteni mi folyik a háttérben, miért vagyunk képtelenek lerakni az okostelefont és mindez milyen hatással van a fejlődésben lévő kamaszok és fiatal felnőttek agyi fejlődésére, mentális egészségére. Részletesen bemutatjuk a Big Tech cégek profittermelő és profitmaximalizáló gépezetét, a különböző közösségi felületek manipulációs mechanizmusait, az online marketing működését és a figyelem kiaknázásának előrehaladt technikáit. Kötelező minden a gyermeke jövőjéért és mentális egészségéért aggódó szülőnek, aki nem tudja hol induljon el az interneten elérhető töménytelen mennyiségű információs tengerben. Vértezze fel magát naprakész tudással egy hiteles szakember segítségével gyermekei biztonságosabb és boldogabb jövője érdekében.

Az előadás célja: Ismeretszerzés, ismeretszélesítés
Akiknek ajánljuk: általános iskola 7. és 8. osztályosoknak, középiskolai tanulóknak, szülőknek, pedagógusoknak, munkavállalóknak, gyermekvédelmi szakembereknek"
https://poltlakos.hu/digitalis-onvedelem-eloadas/

 

Jegyek elővételben 2000 Ft-ért, helyszínen 2500 Ft-ért kaphatók. Diákoknak 12 éves kortól diákigazolvány felmutatása mellett ingyenes a részvétel. 


bővebb információ az előadóról

2024-03-29

A bántalmazás anatómiája - kapcsolati erőszak

 A Tenkes Senior Akadémia szeretettel várja az érdeklődőket 
Dr. Angyal Miklós orvos-jogász, igazságügyi szakértő " A BÁNTALMAZÁS ANATÓMIÁJA - KAPCSOLATI ERŐSZAK" című előadására, 2024. április 10-én 16 órára, a könyvtár nagytermébe. 

A belépés díjtalan!


2024-03-19

A helység kalapácsa

A Déryné Program támogatásának köszönhetően 2024. április 3-án este hét órai kezdettel újabb színpadi produkciót láthat a siklósi közönség a könyvtár nagytermében. Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című hőskölteményét a Csavar Színház művészei mutatják be nálunk. Gál Tamás, Jászay- és Dosky- díjas színész és előadóművész vitte színpadra nagy sikerrel 2004. novemberében. Az előadást azóta több mint 200 alkalommal játszotta nélkülözhetetlen partnereivel: Kováts MarcellelBodonyi Andrással, majd Lakatos Áronnal. A városi komédiák hangulatát idéző produkció Petőfi páratlan humorával, groteszk elemekkel fűszerezve tárja elénk e különös világot. Az előadást a közönséggel való állandó komunikáció, a sokszor improvizációnak tűnő stílusgyakorlat és interaktív játékmód teszi fergeteges komédiává, ezt színesíti Lakatos Áron zenéje, mely igazi Petőfi korabeli hangulatot varázsol a színpadra.

Az előadás kedvezményes 200 Ft-os jegyára a Déryné Program támogatásának köszönhető. Mindenkit szeretettel várunk!

2024-03-19

A képzelet villanásai

Április 5-én nyíló időszaki kiállításunk alkotói három siklósi hölgy, akik most "A képzelet villanásai" címmel mutatják be legújabb alkotásiakat az érdeklődő közönségnek.
A megmnyitó ünnepség április 5-én, pénteken 17 órakor kezdődik. A tárlatot Riegl Gábor, Siklós város polgármestere nyitja meg, a megnyitón közreműködik Schmidt Henrikné verssel, Krutek Anna és Vertike Anna Viola hegedűjátékkal.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk az eseményre, de aki nem tud részt venni a megnyitón, az április végéig megtekintheti a kiállítást a könyvtár nyitvatartási idejében.


2024-03-14

Kiberbiztosnág

KIBERBIZTONSÁG 
Napjainkban rohamosan terjednek az átverések és egyéb bűncselekmények a virtuális térben. Bárki lehet áldozat! A TENKES SENIOR AKADÉMIA szeretettel várja a téma iránt érdeklődőket Kiss Viktor alezredes előadására 2024. március 28-án 16 órára a könyvtár nagytermébe.

A belépés díjtalan!

2024-03-04

A reformkor művészete és irodalma

Szeretettel várunk a következő Tenkes Senior Akadémia előadásunkra!
Időpont:
2024. március 13-án, (szerda) 16 óra
Téma és előadók:
A REFORMKOR MŰVÉSZETE ÉS IRODALMA
Balázs Csaba és Dr. Schmidt Henrikné
Helyszín:
Térségi Könyvtár és Ismeretközpont
7800 Siklós, Köztársaság tér 8.


2024-03-04

Baba-Mama foglalkozás – népi ölbeli játékok Emesével

A népi Baba-Mama foglalkozásra már egészen kicsi, pár hónapos kortól jöhetsz gyermekeddel, amikor úgy érzed, hogy szívesen járnál már vele közösségbe.

Mindenképp előnyös, ha már a gyermek egy éves kora előtt el tudjátok kezdeni a foglalkozásokat. Ekkorra a baba már nagyon érdeklődik a világ iránt, magába szív mindent, amit lát, hall, érzékel. Anyukája ölében ülve még huzamosabb ideig leköthető az izgalmas érintgető, csiklandozó, lovagoltató mondókákkal, dalocskákkal.

De a kulcs itt is inkább a rendszerességen van. Ha még egy éves kora előtt rendszeressé válik a foglalkozásokon való részvétel, és beépül a „heti rutinba”, a kisgyermekünknek természetessé válik ez a közeg, a másokkal való kapcsolódás, a játékok. Valószínűleg folyamatosan várni fogja, hogy mikor lesz a következő alkalom.

Bővebb információ, jelentkezés Nagyné Ujvári Emesénél, messenger üzenetben.

2024-02-01

Vidékünk kincsei 3.

Sok szeretettel meghívjuk a Siklósi Vár- és Múzeumbaráti Kör, a Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont, valamint a Siklósi Sárkányos Lovagrend

Vidékünk Kincsei

című előadás-sorozatának 3. alkalmára

Közreműködik:

  • Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztály
  • Siklósi Vár- és Múzeumbaráti Kör
  • Siklósi Hagyományőrző Egyesület Lovas Szakosztálya
  • Vándorló Történelem Hadi és Történelmi Kulturális Társaság
  • Siklósi Sárkányos Lovagrend

2024. február 17. 14.00-17.00
Siklósi Térségi könyvtár és Ismeretközpont galériája

A belépés díjtalan!

Program:

14.00 Megnyitó

14.05 Siklós és Baranya az őskorban
Majdán Mira régész (JPM Régészeti Osztály) előadása

14.30 Egy elfeledett római kori villa a Mecsek lábánál: Hosszúhetény kutatása
Dr. Szabó Máté PhD régész
(HUN-REN BTK Régészeti Intézet) előadása

14.55 A reformkor Magyarországon és Siklóson. Batthyány Kázmér, a reformkor kiemelkedő politikusa
Balázs Csaba, a Siklósi Vár- és Múzeumbaráti Kör elnökének előadása

15.20 Az eltűnt legénység - A Harkány mellett lezuhant szovjet repülőgép és személyzetének története
Nagy Gábor régész (JPM Régészeti Osztály) előadása

15.50 Lovas és lókiképzés a hagyományőrzés világában
Puskás Zoltán, a Siklósi Hagyományőrző Egyesület elnökének előadása

16.15 A kora újkori táborerődítések
Helesfai Márk (JPM) előadása

16.40 XV. századi fegyvertechnikai bemutató
Siklósi Sárkányos Lovagrend bemutatója

17.00 A program zárása

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!


2024-01-25

A háborús konfliktusok hatása a környezetre

Szeretettel várunk minden érdeklődöt a könyvtár negytermébe, 2024. január 25-én, csütörtökön 17 órára, "A háborús konfliktusok hatása a környezetre" című kerekasztal beszélgetésre.
A program előadói és témáik:
Dr. Padányi József vezérőrnagy / A háborús konfliktusok hatása az épített és természetes környezetre

Dr. Négyesi Lajos ezredes, egyetemi docens / A korai háborúknak a teremtett környzetre gyakorolt hatása

Dr. Balla Tibor ezredes, kutatóprofesszor / Az első világháború pusztításai és környezetrombolása

A rendezvény a Pázmány Péter Katolikus Egyetem megbízásából, a Teremtésvédelmi Kutatóintézet "Fenntarthatóság, állóképesség - Az éghajlatváltozás és az ahhoz való alkalmazkodás társadalmi kihívásai" projektje keretében valósul meg. A projekt támogatója a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Az előadás ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

2024-01-25

Az én világom

Puskásné Illés Gyöngyi 1959-ben született Szaporcán, ahol 22 éves koráig élt. Már gyermekkorában szeretett rajzolni, festeni. Családjával több, mint 40 éve él Lapáncsán, az ottani polgármesteri hivatalban dolgozott 20 éven át. Gyermekeinek is szívesen rajzolt, dekorálta a gyerekszoba falát, majd megismerkedett az üvegfestéssel is, de egy karácsonyi kívánság teljesülése óta, már vászonra fest. Gyermekei kirepültek, így Gyöngyinek van ideje az alkotásra koncentrálni, a maga örömére festeni. Kedvenc témái a gyermekkori emlékek, falusi élet, szép tájak, hozzá közel álló helyszínek.

Alkotásaiból nyílik tárlat a siklósi könyvtárban 2024. február 1-én. A megnyitó ünnepség 17 órakor veszi kezdetét, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében, február 25-ig látogatható.


2024-01-15

Az elhurcoltak

Emlékkiállítás a Málenkij Robot 80. évfordulója alkalmából.

A könyvtár, a Siklósi Vár-és Múzeumbaráti Kör és a Siklósi Sárkányos Lovagrend közös kiállítása 2024. január 15-től január 30-ig megtekeinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

2023-11-27

Ringató Sándor-Hídvégi Zsuzsival

"Vedd ölbe, ringasd, énekelj!"
Sok szeretettel várom a kisgyermekes Családokat Ringató foglalkozásra!

A foglalkozás 30 perces és a gyermekek újszülött korától óvodás koráig ajánlott.

Helyszín:
Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont
(Siklós, Köztársaság tér 8.)

Időpont:
2023. december 6. (szerda) 10:45

Családi belépő:
1500 Ft
Családi bérlet:
6500Ft/5 alkalom

Foglalkozásvezető: Sándor-Hidvégi Zsuzsanna

Mi az a Ringató?

A Ringató foglalkozások célja, hogy oldott szeretetteli légkörben a kisgyermekes szülőkkel megismertessük a zenei nevelés lehetőségeit, a szülők és a gyerekek átéljék a közös éneklés és játék élményét.

A foglalkozáson élő énekszóval, mondókákkal, dajkarímekkel, hangszerjátékkal vesszük körül a gyermekeket és ha kedvük van bekapcsolódhatnak az ölbéli játékokba is.

A közös énekszó, játék öröm a szülőknek és a kisgyermekeknek egyaránt, így válik a foglalkozás egy igazi családi élménnyé.


2023-11-23

Társasklub

Még nem tudod mi legyen a karácsonyi ajándék kívánságod? Netán bajban vagy, másnak mit ajándékozz? A társasjáték biztosan jó ötlet! De a választék hatalmas, rengeteg az új játék, és kicsit azt érzheted el vagy veszve, ha ki kell találni melyik játék legyen a nyerő. Itt a remek alkalom, hogy jó pár játékot kipróbálj, mielőtt megvennéd! De ha csak játszani szeretnél, akkor is gyere el! Ha nincs kivel, nincs hol, itt a remek alkalom, hogy barátokat találj, vagy játékos társakat! A decemberi társasklub 2-án, szombaton délután várja az érdeklődőket a könyvtárban! A belépés díjtalan, csak magadat kell hozni, és a játékos kedvedet! A TársasTár siklósi csapata mindenkit szertettel vár, sok játékkal, segítséggel, játékmesterrel!


Decemberi Társasklub

2023-11-23

Ringató Sándor-Hídvégi Zsuzsival

"Vedd ölbe, ringasd, énekelj!"
Sok szeretettel várom a kisgyermekes Családokat Ringató foglalkozásra!

A foglalkozás 30 perces és a gyermekek újszülött korától óvodás koráig ajánlott.

Helyszín:
Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont
(Siklós, Köztársaság tér 8.)

Időpont:
2023. december 6. (szerda) 10:45

Családi belépő:
1500 Ft
Családi bérlet:
6500Ft/5 alkalom

Foglalkozásvezető: Sándor-Hidvégi Zsuzsanna

Mi az a Ringató?

A Ringató foglalkozások célja, hogy oldott szeretetteli légkörben a kisgyermekes szülőkkel megismertessük a zenei nevelés lehetőségeit, a szülők és a gyerekek átéljék a közös éneklés és játék élményét.

A foglalkozáson élő énekszóval, mondókákkal, dajkarímekkel, hangszerjátékkal vesszük körül a gyermekeket és ha kedvük van bekapcsolódhatnak az ölbéli játékokba is.

A közös énekszó, játék öröm a szülőknek és a kisgyermekeknek egyaránt, így válik a foglalkozás egy igazi családi élménnyé.


 

 

 

 

Címünk

7800 Siklós, 
Köztársaság tér 8. 


Elérhetőségek
Email: levelek@konyvtar-siklos.hu
Telefon: +3672579126