Segítség

Archívum

Folyamatos

Rendezvények, kiállítások (Archívum)

Korábbi rendezvényeinket, kiállításainkat itt találja...

2024-04-23

Mantraénekelés, meditáció és meditatív tánc

Ismerd meg a hangok egészségünkre és mentális jólétünkre gyakorolt hatását és ennek tudományos hátterét. A workshopon a hangokról szóló rövid előadás után tanulunk egy meditatív táncot, majd egy meditációs technikát, amit ki is próbálunk! Lehetőség lesz a jógával és spiritualitással kapcsolatos kérdéseid tisztázására.

Vendégünk a fülöp-szigeteki Didi Ánanda Krpa, aki 41 éve az Ánanda Márga jógairányzat szerzetesnővére. Tanított Délkelet-Ázsiában, Dél-Amerikában és Európában. Előadásokat és workshopokat is tart a spirituális filozófiáról, emellett zenész és a neohumanista nevelési irányzat óvodapedagógusa.

Tolmácsa Didi Ánanda Jyotishrii (Dzsóti nővér) az Ánanda Márga eddig egyetlen magyarföldből sarjadt szerzetese. Jelenleg elvonulóhelyet és biokertészetet épít ki Dél-Baranyában.

Részvételi díj nincs, azonban köszönettel fogadunk hozzájárulást vendégünk útiköltségéhez. Kapcsolat: Dzsóti +36308228102

Ezt a programot megelőzi az Aranykapu női jóga 17:30-tól, amelyhez szintén lehet csatlakozni - értelemszerűen nőknek  https://www.facebook.com/events/396681126413354/

2024-02-22

Szombatonként Sakkszakkör a könyvtárban

Tavaly indult a Száraz Sándor vezette sakkszakkör a könyvtárban. A  játék kedvelői minden szombaton 13-14 óra között találkoznak nálunk. Várják mindazok csatlakozását, kortól, nemtől függetlenül, akik kedvelik a sakkot, akik tanulni szeretnének, vagy csak kikapcsolódásra vágynak hasonló érdeklődésű társak körében. 

Bővebb információ Száraz Sándor szakkörvezető elérhetőségein: 0670/665-4473, ill. sandorszaraz2020@gmail.com


2024-02-20

Baba-Mama foglalkozás – népi ölbeli játékok Emesével

Bemutatkozás

Nagyné Ujvári Emese vagyok, két óvodáskorú gyermekem van. Végzettségem szerint közgazdász, valamint gerinc- és női jógaoktató vagyok. Gyerekkorom óta táncolok, amelyből a néptánc a mai napig az életem részét képezi. 20 évig aktív tagja voltam több táncegyüttesnek is, amely idő alatt a magyarországi horvát, valamint kis- és nagymagyarországi tánchagyományokat ismerhettem meg. Hat évig tanultam zenét, négy évig énekeltem kórusban.

Korábban is érdekelt már a tanítás és az, hogy gyerekekkel foglalkozzak. Gyermekeim születése és a népi világ szeretete hozta magával az ötletet, hogy eddigi tapasztalataimat összeszedve magam is foglalkozástartásba kezdjek. Először főként kisközösségek számára tartottam foglalkozást, most már tanulom is a Kerekítő módszertant, amely által sokkal jobban felépített és még élvezetesebb, ötletesebb foglalkozásokat tarthatok Nektek.

Gyermekeimmel nagyon sok ilyen foglalkozáson vettünk részt az évek alatt, amelyeken rengeteg pozitív élménybe volt részünk az amúgy monoton hétköznapok során. Nagyon jó volt látni, ahogy alkalomról alkalomra egyre jobban ismeri és szereti a gyerekem a mondókákat, dalocskákat, amit egy idő után magától is elővett a saját szórakoztatására. Ezt az élményt és a közös minőségi időtöltés lehetőségét szeretném átadni a hozzám járó Anyukáknak és Babáknak, hogy mindenki gyarapodjon, gazdagodjon e kincsek által.

 

Mikor lehet, mikor ajánlott elkezdeni a foglalkozást?

A népi Baba-Mama foglalkozásra már egészen kicsi, pár hónapos kortól jöhetsz gyermekeddel, amikor úgy érzed, hogy szívesen járnál már vele közösségbe.

Mindenképp előnyös, ha már a gyermek egy éves kora előtt el tudjátok kezdeni a foglalkozásokat. Ekkorra a baba már nagyon érdeklődik a világ iránt, magába szív mindent, amit lát, hall, érzékel. Anyukája ölében ülve még huzamosabb ideig leköthető az izgalmas érintgető, csiklandozó, lovagoltató mondókákkal, dalocskákkal.

De a kulcs itt is inkább a rendszerességen van. Ha még egy éves kora előtt rendszeressé válik a foglalkozásokon való részvétel, és beépül a „heti rutinba”, a kisgyermekünknek természetessé válik ez a közeg, a másokkal való kapcsolódás, a játékok. Valószínűleg folyamatosan várni fogja, hogy mikor lesz a következő alkalom.

 

Miért és mire jó a népi Baba-Mama foglalkozás?

A mondókás, dalos foglalkozás nagyon összetett módon fejleszti a résztvevő gyerekeket úgy, hogy ők közben „csak” játszanak egyet Anyával (vagy Apával, Mamával, Papával).

A foglalkozások során a mondókák, dalocskák ismétlésével, kántálásával, és a hozzá tartozó ölbeli játékokkal fejlődik többek között a gyerekek

-          ritmusérzéke, hallása

-          szem-kéz koordinációja, mozgáskoordinációja

-          egyensúlya, idegrendszere

-          saját testérzetük, testrészeik felismerése

-          alkalmazkodásra, együttműködésre való készsége

-          kommunikációja, beszéde

-          önbizalma, magabiztossága.

Fontos kiemelni még azt is, hogy ez a közösségbe járás első lépcsőfoka is egyben, amely egy biztonságos közegben felkészíti arra is a gyermeket, ha majd intézménybe kerül. Könnyebben mehet a beszoktatás is, hiszen nem újdonság a gyermeknek, hogy más gyerekek társaságában legyen, illetve az immunrendszerük is erősödik folyamatosan.

Mindemellett a gyerekek egy olyan minőségi időtöltést kapnak a Szülő társaságában, amely során tényleg csak rájuk figyelnek: nincs a közelben képernyő, kütyü, munka, háztartási feladatok vagy bármi egyéb, ami elvonja figyelmünket a gyerekről. Ez a képernyőmentes együtt játszás a gyermekünkkel a mai világban kimondottan fontos, hogy ellensúlyozza azt a sok ingert, ami egy mai otthonban vagy akár az utcán éri a gyerekeket már kiskoruktól fogva. Ez tényleg csak Rólatok szól!

 

A népi Baba-Mama foglalkozás felépítése

A foglalkozás legfőbb részét a mondókák és az együtt játszás teszi ki. Ennek során előkerül egy nagy piros kendő is, ami alatt lehet bújócskázni, fölötte pedig a labdákat szoktuk táncoltatni és általában minden foglalkozáson megjelenik egy-két aktuális, jelesnapi ének vagy mondóka is.

A foglalkozás végén szabadon játszhatnak még a gyerekek, saját kedvük szerint felfedezhetik a kirakott fejlesztő játékokat (mászóalagút, tüsilabda, babzsák, stb.) és ismerkedhetnek egy kicsit a hangszerekkel.

 

Bejelentkezés

Nagyné Ujvári Emesénél messenger üzenetben

2024-02-20

Segítse Ön is a könyvtár alapítványát személyi jövedeladójának 1%-ával!

Hálásan köszönjük mindazoknak, akik már eddig is bennünket választottak, amikor az SZJA 1% fejajánlásról kellett dönteniük. A "Siklósi Könyvárért" Közalapítvány alapcélja szerint: 

1. támogatja és anyagi erejéhez mérten finanszírozza:
     1.1. a könyvtár technikai hátterének bővítését
     1.2. közhasznú információs szolgálat kiépítését
     1.3. közhasznú kiadványok megjelentetését
     1.4. irodalmi rendezvények szervezését
     1.5. a dolgozók képzését, tapasztalatszerzését.

Ehhez kérjük ismét az Ön segítségét is! Kérjük, amennyiben arra méltónak találja céljainkat, támogassa adójának 1%-ával a könyvtár alapítványát!


2024-02-08

Könyvet házhoz szolgáltatás

Könvtárunk ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást kínál azoknak, akik olvasni szeretnének, de mozgásukban korlátozottak, idősek, vagy betegek, és ezért az intézményt nem tudják személyesen látogatni. A könyvtár munkatársa kívánság szerint összeállított könyvcsomagokat szállít ki az igénylők otthonába és a rendszeres cseréről is gondoskodik.

Keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken!

2024-01-25

Idén is szervezünk nyári táborokat!

Bár úgy tűnhet, hogy messze még a nyár, de már most tervezhetünk: hova megyünk, mit csinálunk, mit olvasunk majd, és persze, hol töltse a gyermek a szünidőt. A könyvtár 2024 nyarán is 3 héten kínál lehetőséget az alsós kisikolásoknak, hogy nálunk kalandozzanak. Már most lehet jelentkezni a turnusokra. A tábor napközis rendszerű, hétfőtől péntekig reggek 8 és délután 4 óra között nyújtunk progamot a gyermekeknek. A hét folyamán napi 3 étkezés, kirándulások, strandolás, játékos könyvtárhasználat, túra, és egyéb érdekességek várják a kicsiket. Turnusok: július 1-5, július 22-26, és augusztus 12-17 között. A tábor részvételi díja várhatóan 30.000 Ft, testvérkedvezménnyel 27.500,- Ft.nyári táborok a siklósi könyvtárban

2024-01-16

Hanglemez vásár a könyvtárban

Nem muszáj mindig mindenből újat venni! A bakelit lemezek divatja most talán reneszánszát éli. Jöjjön, és válogasson Ön is a könyvtár régi lemezeiből, akár magának, akár ajándékba ismerősének! Minden darab 500 Ft! Amíg a készlet tart!

2024-01-15

Évkezdés

Január 4-től újra a megszokott nyitvatartási időben várja olvasóit a könyvtár.

hétfő: 8-12; 13-17:30

kedd: 13-17:30

szerda zárva

csütörtök 13-17:30

péntek 8-12; 13-17:30

szombat 13-17

Beiratkozási díjaink, és technikai szolgáltatásaink díja sem változott, a tavalyi árakon állunk olvasóink rendelkezésére.

Beiratkozási díj

- 16 év alatt: ingyenes

- 70 év felett: ingyenes

- diákoknak, 70 év alatti nyugdíjasoknak 1100,-Ft

- felnőttek 2200,-Ft

 


2024-01-15

Újságok mindenkinek!

Kedves jelenlegi és leendő látogatóink!

A könyvtár 43 féle újságot fizetett elő erre az évre, napilapokat, folyóiratokat, magazinokat.

A kiadványok nemcsak helyben olvashatók, hanem a beiratkozott olvasók ki is kölcsönözhetik a lapokat.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

 

 

Címünk

7800 Siklós, 
Köztársaság tér 8. 


Elérhetőségek
Email: levelek@konyvtar-siklos.hu
Telefon: +3672579126